Επιστροφή στο Forum : ΕΥΘΗΓΡΑΜΙΣΗ ΣΕ ΜΧ5 ...
Παίδες θα ήθελα λίγη βοήθεια σχετικά με την ευθυγράμιση στο miata τώρα π μπήκε η Tein SS.
Τι τιμές θα πρέπει να βάλω?
Υπόψιν δυστηχώς δν φοράω διαφορικό (ακόμα θα μ πείτε κ που πάς ρε) κ 16άρες (τις είχε ο προηγούμενος επάνω).
Οποιος απαντησει,ας μου πει κι εμενα τι συγκλιση πρεπει να βαλω πισω,γιατι ελυσα για να περασω τα σινεμπλοκ και δεν προσεξα σε τι μοιρες ητανε.
GiannisE30
11-12-08, 00:19
Νομιζω οτι ο Παραλιας και ο DJ (Γιαννης Ντογκας) ειναι αυτοι που ξερουν τι πρεπει να βαλεις για αυτο το αμαξι!
Όπως είπε και ο Γιάννης αυτοί ξέρουν ακριβως τι χρειάζεται!!
MANOYSOYDAKIS TIRES
11-12-08, 09:58
Μαγκες λιπον ακουστε αυτα που ρωτατε δεν ειναι στανταρ για ολλα τα αυτο/τα αυτα θελουν ρυθμισμα και δοκημη για να βριτε το αμαξι σας και κατα τη δικη μου ταπινη γνωμη δεν ειναι μονο το αμαξι ειναι και ο οδηγος που το θελει καλο θα ηταν να πατε σε εναν ευθηγραμμησα με ορεξη να ασχοληθει και να το φιαξετε στη ευθηγραμμηση πεζει ρολο το αμαξομα καθος και το τι ειδους οδηγιση θελουμε τα μετεξονια κ.τ.λ .
Ετσι λυπον καλο θα ειναι να το ψαξετε σιγα σιγα μονοι σας .
Αυτη ειναι η δικια μου ταπινη γνωμη βαση παντα των γνωσεων μου δεκτος καθε αντιλογος .Και ευχωμαι να βοηθαει καπου αυτη η συζητιση ΚΑΛΗΜΕΡΑ
GiannisE30
12-12-08, 01:14
Μαγκες λιπον ακουστε αυτα που ρωτατε δεν ειναι στανταρ για ολλα τα αυτο/τα αυτα θελουν ρυθμισμα και δοκημη για να βριτε το αμαξι σας και κατα τη δικη μου ταπινη γνωμη δεν ειναι μονο το αμαξι ειναι και ο οδηγος που το θελει καλο θα ηταν να πατε σε εναν ευθηγραμμησα με ορεξη να ασχοληθει και να το φιαξετε στη ευθηγραμμηση πεζει ρολο το αμαξομα καθος και το τι ειδους οδηγιση θελουμε τα μετεξονια κ.τ.λ .
Ετσι λυπον καλο θα ειναι να το ψαξετε σιγα σιγα μονοι σας .
Αυτη ειναι η δικια μου ταπινη γνωμη βαση παντα των γνωσεων μου δεκτος καθε αντιλογος .Και ευχωμαι να βοηθαει καπου αυτη η συζητιση ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Γιωργο, μιλαμε για συγκεκριμενο αμαξι που καποια ατομα απο εδω εχουν ασχοληθει, οποτε πιστευω οτι εαν του πουν τις δικες τους ρυθμησεις θα εχει κατι για αρχη... απο εκει και περα οντως ειναι στον οδηγο...! :wink:
Ντογκας Ιωαννης
12-12-08, 10:14
αυτα ειναι που εχω στο μιατακι μου
καμπερ -2 στατικο (με μαμα υψος ΔΕΝ παιζει να τοσο ομως)
καστερ +(οσο παει)
αποκλιση (μεχρι -1 συνολο)
πισω ...
καμπερ κοντα στο 0
καστερ (δεν ρυθμιζει)
αποκλιση/συγκλιση 0 (ουδετερο)
ΚΑΠΟΥ ΤΑ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΟΣΤΑΡΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΣΚΩ ΟΠΟΤΕ...
Το miata μας έχει ανεξάρτητη ανάρτηση, πλήρως ρυθμιζόμενη εμπρός πίσω.
Και στους δύο άξονες έχει διπλά ανισομεγέθη ψαλίδια που προσφέρουν άψογα δυναμικά στοιχεία, όπως μείωση του camber (προς αρνητικές τιμές) με την αύξηση της κλίσης και διατήρηση των υπολοίπων γωνιών σε σωστές δυναμικές τιμές.
Ωστόσο ο ρυθμός αύξησης του camber λόγω κλίσης του αμαξώματος στη στροφή είναι μεγαλύτερος από το ρυθμό μείωσης από τη γεωμετρία της ανάρτησης. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε αρνητικό (στατικό) camber ώστε το δυναμικό camber στο όριο στη στροφή να είναι κοντά στο βέλτιστο (μηδέν), δηλαδή το ελαστικό να είναι κάθετο στο οδόστρωμα.
Το θετικό caster προσφέρει περισσότερο δυναμικό αρνητικό camber με στραμμένους τους τροχούς, και μεγαλύτερη τάση επαναφοράς του τιμονιού στην ευθεία. Πολύ μεγάλες τιμές όμως οδηγούν σε μείωση της πρόσφυσης στις μεγάλες γωνίες της κρεμαγιέρας.
Η σύγκλιση (Toe in) προσφέρει σταθερότητα.
Η απόκλιση (Toe out) προσφέρει ευκολία στην περιστροφή.
Μεγάλες τιμές ωστόσο έχουν αυξημένη φθορά ελαστικών (πέραν των προτεινόμενων).
Μία σωστή sport ευθυγράμμιση μεγιστοποιεί τις δυνατότητες του πλαισίου και της έξοχης γεωμετρίας της ανάρτησης.
Όπως έρχεται από το εργοστάσιο έχει παρατηρηθεί ότι οι γωνίες αριστερά δεξιά και εμπρός πίσω έχουν μεγάλες αποκλίσεις.
Τα κέρδη από την ευθυγράμμιση είναι:
-> Καλύτερη εκμετάλλευση όλου του πέλματος του ελαστικού.
-> Ομοιόμορφη φθορά.
-> Καλύτερη συμπεριφορά, ρυθμισμένη στα γούστα του οδηγού.
-> Υψηλότερα όρια πρόσφυσης.
Κάποιες αρχικές παραδοχές:
Όλες οι προτεινόμενες τιμές είναι σε μοίρες εκτός από αυτές της σύγκλισης (Toe) που είναι σε mm.
Όλες οι τιμές είναι για κάθε πλευρά.
1/32 της ίντσας είναι 0,7935mm
Ανάλογα το μετρικό σύστημα μια μοίρα μπορεί να έχει 100 λεπτά ή 60.
Οπότε 1,5 (στο 100) είναι 1,3 (στο 60)
Οι Προτεινόμενες τιμές είναι:
Εμπρός
Camber -1
Caster +5
Toe -0.7 έως +0.7mm
Πίσω
Camber -1.30 (μιάμιση μοίρα αρνητικό, δηλ -1.5 στο αμερικάνικο)
Caster (δεν ρυθμίζεται)
Toe +0.7mm (θετική σύγκλιση)
Tα νούμερα αυτά είναι μια σωστή βάση. Ο έμπειρος οδηγός μπορεί να τα προσαρμόσει στα γούστα του.
Πληροφοριακά το εύρος των τιμών σύμφωνα με την Mazda είναι: (δεν πειράζει να βγούμε εκτός αυτών των τιμών)
Εμπρός
Caster +4.43 +/- 0.75
Camber 0.4 +/- 0.75
Toe 1/8" +/- 1/8 (ίντσες)
Πίσω
Caster (δεν ρυθμίζεται)
Camber -0.72 +/- 0.5
Toe 1/8" +/- 1/8" (ίντσες)
Μερικές οδηγίες:
Το mx5 είναι αρκετά ελαφρύ ώστε το βάρος του οδηγού (και του συνοδηγού) επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές. Κατά τη διάρκεια της ευθυγράμμισης λοιπόν πρέπει να είμαστε μέσα. Αν είμαστε συνήθως με συνοδηγό τότε χρειάζεται και δεύτερο άτομο.
Ρυθμίζουμε πρώτα Camber για να πιάσουμε την τιμή που θέλουμε (ειδικότερα μπροστά που είναι πρόβλημα) και μετά Caster όσο πιο κοντά μπορούμε στο 5. Και λιγότερο Caster όμως δεν πειράζει.
Η σύγκλιση πίσω πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να είναι θετική. Η απόκλιση πίσω είναι επικίνδυνη.
Εν αντιθέσει έχουμε ελευθερία στη σύγκλιση (ή μη) μπροστά.
Αρνητικές τιμές (απόκλιση) δίνουν καλύτερες αλλαγές πορείας και πιο γρήγορο τιμόνι. Θετικές (σύγκλιση) πιο σταθερό τιμόνι αλλά λίγο πιο αργές αντιδράσεις. Μηδέν σύγκλιση μπροστά ένας συμβιβασμός και των δύο.
Πιθανά προβλήματα και λύσεις, Δεν επιτυγχάνονται οι τιμές που θέλουμε:
-> Πολύ λίγο Camber μπροστά. Σε stock ύψος αρκετές φορές είναι δύσκολο να πιάσουμε -1 αρνητική τιμή. Πρώτον να σιγουρευτούμε ότι το Caster είναι σε χαμηλές τιμές (θυσιάζουμε λίγο) και ότι δεν έχουν πρόβλημα οι ρεγουλατόροι ή κάτι άλλο στην ανάρτηση (όπως στραβό ψαλίδι π.χ.).
Αν όλα είναι καλά αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί το -1 τότε ισοσταθμίζουμε τις τιμές camber αριστερά δεξιά στην χαμηλότερη τιμή και διατηρούμε διαφορά εμπρός πίσω Camber τουλάχιστον μισή μοίρα (περισσότερο πίσω).
-> Πολύ Camber πίσω που δεν μειώνεται. Τα ανισομεγέθη ψαλίδια του miata είναι σχεδιασμένα ώστε να προσθέτουν αρνητικό Camber όσο συμπιέζονται. Έτσι σε χαμηλωμένα miata το στατικό Camber έχει μεγάλη τιμή που πιθανόν να μην πέφτει στην τιμή που θέλουμε. Αν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα στους ρεγουλατόρους τότε η μόνη λύση είναι είτε να το ψηλώσουμε λίγο, ή να αυξήσουμε το αρνητικό Camber μπροστά ώστε η διαφορά εμπρός πίσω να μην είναι μεγάλη (μισή με 3/4 της μοίρας).
-> Το Caster δεν φτάνει τις 5 μοίρες. Συνήθως έτσι είναι σε stock ύψος αν έχουμε επιτύχει το -1 στο Camber. Κανένα πρόβλημα ας είναι το μέγιστο δυνατό.
-> Η σύγκλιση (κυρίως πίσω) δεν πιάνει τις τιμές που θέλουμε. Το πιθανότερο υπάρχει πρόβλημα στους ρεγουλατόρους. Εδώ είναι απαραίτητος ένας καλός ευθυγραμμισάς ώστε να ρυθμίσει το καλύτερο (και ασφαλέστερο) δυνατό τη σύγκλιση πίσω έως ότου αλλάξουμε τους ρεγουλατόρους.
Ρεγουλατόροι: οι κωδικοί (από αμερική) είναι #NAY9-28-6AZ και για να αλλαχτούν όλοι εμπρός πίσω χρειάζονται 8.
Disclaimer: οι τιμές αυτές είναι δοκιμασμένες εγχώρια αλλά και παγκόσμια από πολλούς ενθουσιώδεις οδηγούς miata.
Αν κάποιος τις ακολουθήσει το κάνει ωστόσο με δική του ευθύνη και κανενός άλλου.
Αλλαγές στην ανάρτηση αλλάζουν τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου και για αυτό χρειάζονται κάποιο χρόνο προσαρμογής και εξάσκησης. Δεν πρέπει ακόμη να παραβλέπουμε την πιθανότητα κάποιου λάθους από την μεριά του μηχανικού.
Τα όρια πρόσφυσης ανεβαίνουν με μια sport ευθυγράμμιση αλλά τα όρια της φυσικής είναι πάντοτε εκεί να μας θυμίζουν πότε τα ξεπερνάμε. Για αυτό προσοχή και σύνεση. Η τελευταία και σημαντικότερη παράμετρος στην εξίσωση είναι ο οδηγός.
ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ... :wink: :wink:
εγω τωρα τι να πω......
καλο διαβασμα :lol: :lol:
Ευχαριστώ παίδες πάω για εφαρμογή ...
Με έποιασε το κεφάλι μ με όλα αυτά. :shock:
Πάντως κάτι ξέραμε που σου είπαμε να περιμένεις τους ειδικούς :lol:
Δεν πιστεύω να έχεις παράπονο...
Παράπονω κανένα εξάλλου για αυτό ήρθα κ γράφτηκα στο club.
Υπάρχει πάντα κάποιος που ξέρει κάποια πράγματα περισσότερα οπότε μαθαίνοντας πας με το πλάι. :wink:
Παίδες η ευθυγράμμιση έγινε αυτές είναι οι νέες τιμές:
Εμπρός: -1.20 camber
+4.30 caster
Σύγκλιση 0.5 mm
Πίσω: -2 camber
Σύγκλιση 0.5mm
Τώρα ας ελπίσουμε την τετάρτη να μν βρέχει για να έρθω για προπόνηση κ 'γώ...
kallitexni$
23-12-08, 00:52
Γιατι αμα βρεχει τι θα γινει? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Χαλαμε και λιγοτερο λαστιχο :wink:
Θα φέρνω τετακέ όλο το απόγευμα ... :lol:
kallitexni$
23-12-08, 01:20
Γι'αυτο λεγεται προπονηση :wink:
Και με τα τετακε κατι μαθαινεις,να εισαι σιγουρος.Ακου και μενα.... :oops: :oops: :oops: :oops:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΛΑΔΑΣ
23-12-08, 01:30
Και με τα τετακε κατι μαθαινεις,να εισαι σιγουρος.Ακου και μενα.... :oops: :oops: :oops: :oops:η βροχη ειναι μεγαλος δασκαλος!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Μεγαλος δασκαλος οντως αλλα μονο εντος πιστας!!!Στο δρομο μη προσπαθησετε τιποτα με βροχη!!
Την εχω πατησει αρκετες φορες γι αυτο!! :wink: :wink:
andreasf20c
23-12-08, 01:51
Και με τα τετακε κατι μαθαινεις,να εισαι σιγουρος.Ακου και μενα.... :oops: :oops: :oops: :oops:η βροχη ειναι μεγαλος δασκαλος!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
απο το πληκτρολογιο μου το πηρες ρε γιωργο... :lol:
Δάσκαλος η βροχή αλλά μν δείτε ξαφνικά να φεύγει κανά miata κ αρχίσει την διαπλάτισνη της πίστας ... :lol: :lol: :lol:
kallitexni$
23-12-08, 02:10
Ουτε ο πρωτος θα εισαι ουτε ο τελευταιος...αρκει μετα να παρεις τη σκουπιτσα σου και να περασεις ενα χερι ολη την πιστα. :lol: :lol: :lol:
Θα φέρω κ μια από το σπίτι γιατί η άλλη λιώσει από το πολύ σκούπισμα. :lol: :lol: :lol:
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.