PDA

Επιστροφή στο Forum : Συγκλίσεις..

ilias
08-11-08, 20:41
Πριν από λίγο καιρό, ενώ το hondάκι μου (S2000 ap1 03') έκλεινε τα 90.000 χλμ του, θεώρησα σωστό να του κάνω μία ευθυγράμμιση παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετώπιζα κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα με το αυτοκίνητο, με μόνη εξάιρεση κάποιες αποσταθεροποιήσεις του πίσω μέρους στα φρένα με πολλά χιλιόμετρα.

Θεώρησα σωστό να μην πειραματιστώ και να βάλω τα εργοστασιακά μετρήματα.

Συμπέρασμα :

Το αυτοκίνητο μου πριν κάνω την ευθυγράμμιση είχε φοβερό τιμόνι, γυρνούσε με τη σκέψη και ούτε υποψία υποστροφής.Ήταν καλό και μπορούσες να το πλασάρεις πολύ εύκολα στα κλειστά κομμάτια, ενώ και στο drift δε σε έστελνε αδιάβαστο, κάνοντας κουλά.. Η αποσταθεροποίηση που είχα παρατηρήσει, ενδεχομένως να εξηγείται από μικροδιαφορές μεταξύ των γωνιών και όχι γενικότερα σε λάθος νούμερα.

Με τα νέα μετρήματα (τα εργοστασιακά), από τη μία είχα πολύ ΕΛΑΦΡΥ και ασαφές ΤΙΜΟΝΙ και δημιουργήθηκε και ΤΖΟΓΟΣ που δεν υπήρχε πριν,αναγκάζοντάς με, στην εθνική να κάνω αγώνα για να μείνω στη λωρίδα μου (δε μπορούσα να σημαδέψω με τίποτα).απ'την άλλη, είχα χάσει λιγάκι σε πρόσφυση στον πίσω άξονα, αλλά δεν ήταν σε σημείο τέτοιο που να μένοχλεί..

Εννοείται ότι την επόμενη μέρα το ξαναπήγα και του είπα για τα προβλήματα που είχα.

Το μεγάλο μου λάθος, ήταν ότι δεν είχα κρατήσει πουθενά τα παλιά νούμερα, γιατί πού να φανταστώ ότι τα εργοστασιακά θα ήταν χειρότερα από τα νούμερα των 90.000 χλμ.. :?: :x :? :(

Κι αυτός δε θυμόταν τίποτα..Το μόνο που μου είχε πει την πρώτη φορά ήταν ότι είχα ΠΟΛΛΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΠΙΣΩ..

Τέλος πάντων,αφού του λέω για ελαφρύ τιμόνι κλπ, το ανεβάζει πάνω και αφήνοντας τις συγκλίσεις στα εργοστασιακά νούμερα, μου αλλάζει camber μπροστά και πίσω, περίπου μισή μοίρα και στα 2.. και έχω πλέον, περίπου -1,6 μπροστά και -1,2 πίσω (δε θυμάμαι ακριβώς, πρέπει να βρώ το χαρτί..)

Μετά από αυτά, το τιμόνι όντως βάρυνε αρκετά, αλλά δεν εξαφανίστηκε ο ΤΖΟΓΟΣ που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή των εργοστασιακών μετρημάτων.Και έπειτα το αυτοκίνητο άρχισε να βγάζει μούρες σε γλιστερά κομμάτια (συγκεκριμένα έχω την αίσθηση ότι όταν στρίβω το τιμόνι, στην αρχή χάνει τα μούτρα και όταν στρίβω παραπάνω, τα βρίσκει πολύ απότομα), καθώς επίσης να μου κάνει απίστευτα κουλά στην επαναφορά στο τέλος του παντιλικιού..

Είμαι πεπεισμένος ότι οι ιδανικές γωνίες camber για το στυλ οδήγησής μου, είναι κάπου ανάμεσα στα εργοστασιακά και στα 2α..

Το αλλο για το οποίο είμαι πεπεισμένος, είναι ότι αιτία για τη μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά (μούτρα) και ειδικά στο ΤΖΟΓΟ του τιμονιού, είναι οι συγκλίσεις μπροστά και πίσω(ειναι 0.00 και οι 2)..

Γνωρίζει κανείς πόσο και πως επηρεάζουν οι συγκλίσεις και μέχρι τί νούμερα μπορούν να παίξουν με ασφάλεια??

Και ακόμα καλύτερα, τί συγκλίσεις θέλουμε για ένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στο δρόμο αλλά θέλουμε να προσανατολίζεται στο drift και γενικότερα σε οδηγικό στυλ που περιλαμβάνει πλασαρίσματα...?

Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά, αρχικά για το χρόνο που διαθέσατε για να διαβάσετε τα παραπάνω "κουραστικά" και έπειτα για τις ενδεχόμενες απαντήσεις σας :roll:

moudis
08-11-08, 21:17
Δεν ειμαι ειδικος για να σου απαντησω αλλα ο τροπος που περιγραφεις την αισθηση του τιμονιου σου μου κανει για πολλη συγκλιση μπροστα.Αν οπως λες ειναι στο 0.00 τοτε ισως αυτο το αμαξι να χρειαζεται αποκλιση..Ξερω γω??

GIZMO
08-11-08, 21:22
ή να αλλαξεις ευθειγραμμησά, ή να αλλαξει αυτος τα μηχανηματα του...

ilias
08-11-08, 21:34
Ο ευθυγραμμισάς, θεωρείται από πολλούς ένας από τους καλύτερους και ειδικεύεται σε αγωνιστικά, formula 3 κλπ..
Αλλά σας παρακαλώ, πείτε μου για τις συγκλίσεις, τί νούμερα είναι ιδανικά για drift, ώστε να βγάλω τα συμπεράσματά μου, πριν δώσω κι άλλο 40ευρω... :cry:

Όλα τα παραπάνω τα ανέφερα, για να είναι σε θέση κάποιος που ενδεχομένως γνωρίζει πολλά από θέματα ευθυγραμμίσεων, να βγάλει κάποιο συμπέρασμα

tsilibithras
09-11-08, 18:57
Το αν σου αύξησε μπροστά τη σύγκλιση θα το καταλάβεις από την αίσθηση του τιμονιού. Αν μετά την ευθυγράμμιση το αισθάνεσαι πιο κοιμισμένο και όχι τόσο "κοφτερό" όσο πριν, σημαίνει ότι πριν οι μπροστινοί τροχοί απέκλιναν περισσότερο.

ilias
09-11-08, 19:23
ευχαριστώ πολύ και μάλλον αυτό πρέπει να έχει γίνει τοσο μπροστά, όσο και πίσω, γιατί αυτός έχει συνηθίσει να στήνει αυτοκίνητα για χρόνους, κανοντάς τα αηδιαστικά υποστροφικά..

αυτό που με ενδιαφέρει πολύ, όμως, είναι μέχρι τί γωνίες σύγκλισης μπορούμε να φτάσουμε, ασφαλώς..??

δηλαδή ένα αυτοκίνητο στημένο για drift, με τί γωνίες παίζει??
ώστε να βρω κάτι ενδιάμεσο και να το δοκιμάσω, να δω τί θα γίνει και πως θα μου φανεί, μήπως και καταφέρω να το κάνω, περίπου όπως παλιά..
Το πολλή σύγκλιση, απ'ο,τι καταλαβαίνω, που μου είχε πει, πρέπει να σήμαινε πολύ ανοιχτό πίσω..μαλλον έτσι μπορούσε να εξηγηθεί η ευκολία στο πλασάρισμα που είχε τότε..

tsilibithras
09-11-08, 20:51
Πολλή σύγκλιση (toe in, θετική σύγκλιση) σημαίνει οι τροχιές των τροχών να τέμνονται σε κάποιο σημείο πιο μπροστά από τον άξονα ως προς την κατεύθυνση του αυτοκινήτου, αλλιώς αν τέμνονται πιο πίσω από τον άξονα έχουν πολλή απόκλιση (toe out, αρνητική σύγκλιση).
:wink:

Για μπροστά μπορείς να παίξεις ανάλογα με το αυτοκίνητο από -2 ως +2. Όσο πιο πολύ την πας προς τα αρνητικά τόσο πιο καλή αίσθηση θα έχεις και πιο απότομος θα είσαι, αλλά στις μεγάλες ταχύτητες και ειδικά στα φρεναρίσματα από μεγάλες ταχύτητες θα έχεις προβλήματα αποσταθεροποίησης.

Προσωπικά έχω -2.7 συνολική σύγκλιση (2.7 απόκλιση δηλαδή), προσπαθώντας να νικήσω την υποστροφή, αλλά στα ταξίδια είναι πολύ κουραστικό και επιπλέον όταν φρενάρω απότομα με πολλά km/h έχω σοβαρά προβλήματα σταθερότητας.

Φίλε μου μακάρι να υπήρχαν ιδανικά νούμερα. Κάθε αμάξι θέλει τις δικές του ρυθμίσεις που τις βρίσκεις πρακτικά (ή και μαθηματικά άμα είσαι γάτος) και εξαρτώνται από το υπόλοιπο στήσιμο που του έχεις κάνει...
Πάντως μπροστά κατά τη γνώμη μου χρειάζεται toe out, όχι υπερβολικό, αλλά όχι toe in... Just Trial & Error!!!

Ντογκας Ιωαννης
09-11-08, 21:26
ηλια.. γενικα αν θες το αμαξι για τους λογους που γραφεις μπροστα θες ΑΠΟΚΛΙΣΗ... δλδ -κατι.. προσωπικα και στα δυο mazda ειχα -1.00 μοιρα συνολο δλδ -0.50 δεξια αριστερα... ετσι θα δεις ποιο γρηγορο και απολυτο τιμονι.. με οσο θετικο καστερ παει....
παντως μην πας πανω απο -2.00 συνολο αποκλυση εμπρος γιατι θα ειναι υπερβολικο για καθημερινη χρηση....
πισω βαλε 0 για ποιο ουδετερο...
σου γραφω τιμες που εχω στο 8αρι...
-1.70 καμπερ
+7.00 καστερ
-1.00 αποκλιση