Επιστροφή στο Forum : Camber
Ψάχνω τρόπους, για να πάω το κάμπερ του ΜΧ κοντά στο -3.
Οι τρόποι που μπορώ να το κάνω αυτό είναι μάλλον οι εξής:
πιατέλα στα top mounts, καμπερόβιδες, έκκεντρα σινεμπλόκ, ψαλίδια.
Τώρα...
1) Δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω οτι για πιατέλα πρέπει να έχεις coilover αποκλειστικά. Αλλά ακόμα και έτσι, στα διπλά ψαλίδια είναι μάλλον άχρηστα τα πιατέλα.. ή όχι? (αφού τα άνω ψαλίδια κρατάνε τη γεωμετρία σταθερή)
2) Καμπερόβιδες (camber bolts) το ΜΧ5 μάλλον δεν παίρνει αλλά δεν είμαι και σίγουρος. Δεν κατάφερα να βρώ κάτι στο ίντερνετ. Αυτή είναι με διαφορά η πιο εύκολη και φτήνη λύση.
3) Εκκεντρα σινεμπλόκ υπάρχουν, αλλά είναι μια δουλίτσα που θέλει λεπτομέρεια στο κεντράρισμα, και δεν ξέρω αν θα κρατάνε τις θέσεις τους, με την πορεία του χρόνου. Επίσης θα μου πάνε γύρω στα 250ε με εργασία, μεταφορικά κτλ.
4) Ρυθμιζόμενα ψαλίδια υπάρχουν αλλά δεν μου γεμίζουν καθόλου το μάτι τα συγκεκριμένα, και λογικά θα είναι και αρκετά ακριβά.
Εδώ θέλω τα φώτα σας.. Πέρα απο αυτά υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος? Ξέρετε αν γίνεται κάποια μεταποίηση στο σασί ή σε άλλα μέρη για να γίνει το κάμπερ πιο αρνητικό?
Επίσης..
Ακόμα δεν έχω ξεκινήσει να ρωτάω μάστορες κτλ.
Αν ξέρει κάποιος κανέναν καλό μάστορα για στίσιμο, που να έχει εξειδίκευση στην γεωμετρία του αυτοκινήτου (και οχι στην άλγεβρα με ευρώ, οπως οι περισσότεροι), ας μου στείλει ενα Π.Μ. Ευχαριστώ!
Φιλαρακι επειδη το εχω ψαξει κ εγω λιγο το θεμα γενικα με το στησιμο του ΜΧ5 ευχαριστως να σε βοηθησω..
Με ρυθμιζομενα πιατελα στα top mounts δεν γινεται κατι ειτε εχεις coilover ειται οχι λογω διπλων ψαλιδιων.Αφου ρυθμιζονται τα παντα απο εκει.Τωρα για καμπεροβιδες ουτε εγω εχω δει κατι δεν ξερω τι παιζει.Τα ριθμιζομενα ψαλιδια ειναι μια ακριβη λυση κ δεν ειμαι κ τοσο σιγουρος για το αποτελεσμα.
Απο κι κ περα 2 ειναι οι σιγουρες λυσεις για να πετυχεις τετοιες τιμες καμπερ.1η βαζοντας coilover αναρτιση τυπου π.χ. tein type flex i super street τουλαχιστον ωστε να χαμιλωσει το αμαξι σωστα κ να μπορει να πιασει τετοιες τιμες κ 2ο εκκεντρα σινεμπλοκ οπου μπορεις να βγαλεις τετοιες τιμες με σχεδον μαμα αναρτιση.Παντως σχετικα φτηνη λυση δεν υπαρχει..Θα σου προτεινα να μπεις στο trackmiata.gr υπαρχουν παρα πολλες πληροφοριες για το στησιμο κ γενικα για το mx5.Αυτες οι λυσεις που σου λεω ειναι δοκιμασμενες απο τα παιδια εκει με παρα πολυ καλα αποτελεσματα.
Για τι χρηση το θελεις το αυτοκινητο κ θελεις τετοιες τιμες καμπερ?
p.m ελα καμια βολτιτσα στο βουνο να τα πουμε κ απο κοντα.Ειχαμε ξαναμιλησει μια φορα με τον Τσανακα κ τον Γιωργο :wink:
Σ'ευχαριστώ Λεωνίδα! Η μόνη λύση μέχρι στιγμής είναι τα σινεμπλόκ. Δεν ξέρω ακόμα αν θα τα χτυπήσω, θα προσπαθήσω να τα αποφύγω. Αν κρατήσω το αμάξι όμως θα τα βάλω σίγουρα.. αλλά αυτό θα το μάθω μετά το Πάσχα.
Η Tein δεν έχει να κάνει. Φοβερή ανάρτηση, αλλά είναι θέμα χαμηλώματος αυτό. Και μπροστά είμαι ήδη αρκετά χαμηλός.
Πιο πολύ είχα προσανατολιστεί σε καμιά πατέντα, και κάτι φτηνό.
Το εχω ποστάρει σε αρκετά φορουμ το θέμα, αλλά δεν βρέθηκε ένας χριστιανός που να ξέρει κάτι παραπάνω μέχρι στιγμής.
Το ΜΧ μου, αν και δεν ξεκίνησε έτσι το project, πλέον είναι καθαρά για χρήση πίστας, γρήγορης βόλτας, ντρίφτ, κτλ. Το θέμα είναι οτι δεν ξέρω τι θα κάνω τον επόμενο χρόνο εγώ, οπότε και το αυτοκίνητο....
Θα τα πούμε και απο κοντά. Την Κυριακή θα είμαι Μαραθώνα λογικά. :wink:
turbanthropos
12-09-08, 10:31
Nss,το αμάξι θα προορίζεται για πιστα μόνο?
Γιατί τόσο πολύ αρνητική κάμπερ,στο δρόμο μόνο κακό κάνει.
Και γιατί τόσο πολύ (-3)?
Ντογκας Ιωαννης
12-09-08, 10:49
δηλαδη τσαμπα μιλαγαμε στο τηλ. τοση ωρα...??? τοσο σαλιο τσαμπα?? :D :D
ΔΕΝ χρειαζεσαι παραπανω απο -2,0 καμπερ στο μιατακι ειτε για drift ειτε για χρονους
βαλε 2 (ή 4) σεμι σλικς και εισαι μια χαρα...!
επισης οπως σου ειπα το ΜΚ1 πρωτης γενιας υστερει σε αντιστρεπτικες και δεσιματα... :wink:
αν ειναι να μας απασχολει τοσο πολυ το στησιμο του MX5, σε αλλα αυτοκινητα τι πρεπει να κανουμε ρε??? :D :D :D
κι εγώ αυτό σκέφτηκα στην αρχή..
3' ειναι πάρα πολύ...!
για ποιό λόγο το θέλεις...??
αν είναι κάτι συγκεκριμένο, οκ..
Υπολόγισε επίσης ότι και το τιμόνι σου θα αλλάξει πολύ με τετοιες γωνίες..
αν δεν είσαι πολύ ευχαριστημένος θα σου έλεγα να κοιτάξεις caster..
και να αφήσεις camber στο 2... :? :roll:
Παίδες το αυτοκίνητο αν το κρατήσω θα είναι μόνο για hardcore καταστάσεις.. :lol:
Τώρα για το κάμπερ. Μέχρι στιγμής εχω πειραματιστεί με τιμές απο 0 εώς -2. Συμπερασμά?? Ακόμα και με άθλια λάστιχα, όσο πάς πρός τα αρνητικά, τόσο κερδίζεις πρόσφυση. Όχι όμως σε γλιστερούς δρόμους. Πιστεύω ότι για συμβατικό αυτοκίνητο, σε καλή άσφαλτο, και με καλά λάστιχα, η τέλεια τιμή είναι απο -2,4 εώς -3. Αν και δεν είναι μέτρο σύγκρισης αυτό, τα αγωνιστικά έχουν τιμές απο -2,5 εώς -3,5 για πίστες και ειδικές διαδρομές. Άλλα έχουν και περισσότερο.
:lol: :lol: :lol: δεν ξέρω ρε... το μυάλο μου πάει μόνο του εκεί.. θέλω να πειραματιστώ.. :oops:
αν ειναι να μας απασχολει τοσο πολυ το στησιμο του MX5, σε αλλα αυτοκινητα τι πρεπει να κανουμε ρε??? :D :D :D
Να τα πετάξουνε και να πάρουν ΜΧ5!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
MANOYSOYDAKIS TIRES
12-09-08, 16:45
Παίδες το αυτοκίνητο αν το κρατήσω θα είναι μόνο για hardcore καταστάσεις.. :lol:
Τώρα για το κάμπερ. Μέχρι στιγμής εχω πειραματιστεί με τιμές απο 0 εώς -2. Συμπερασμά?? Ακόμα και με άθλια λάστιχα, όσο πάς πρός τα αρνητικά, τόσο κερδίζεις πρόσφυση. Όχι όμως σε γλιστερούς δρόμους. Πιστεύω ότι για συμβατικό αυτοκίνητο, σε καλή άσφαλτο, και με καλά λάστιχα, η τέλεια τιμή είναι απο -2,4 εώς -3. Αν και δεν είναι μέτρο σύγκρισης αυτό, τα αγωνιστικά έχουν τιμές απο -2,5 εώς -3,5 για πίστες και ειδικές διαδρομές. Άλλα έχουν και περισσότερο.
:lol: :lol: :lol: δεν ξέρω ρε... το μυάλο μου πάει μόνο του εκεί.. θέλω να πειραματιστώ.. :oops:
Να τα πετάξουνε και να πάρουν ΜΧ5!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
Ρε αγορι αν θυμαμαι καλα το αυτο/το σου ρυθμιζετε μπρως πισω στην ευθηγραμμηση αρα θα πρεπει να το κανει με συνδιασμο πισω καμπερ με μπρωστα ισος λιγο ποιο θετικη πισω με αρνητικη τερμα μπρωστα
Αν θα ειναι μονο για hardcore καταστασεις αξιζει να δοκιμασεις τετοιες τιμες γιατι για καθημερινη χρηση ειναι λιγο υπερβολικο.Σιγουρα παντως για να εκμεταλευτεις το τοσο καμπερ πληρως 8α χρειστεις πολυ κ καλο λαστιχο.Semislicks απο 205 κ πανω σε 15αρα.Για πες τι τιμες camber caster k toe εχεις τωρα.Εγω ειμαι με -1.5 camber +5 caster k -0,7 mm συνολικο toe(αποκλιση δλδ) μπροστα, κ -2 camber με +0,7 toe πισω κ ειμαι πολυ ευχαριστημενος.
Εxtreme τιμες ισως δοκιμασω κ γω καποια στιγμη να δω πως ειναι μιας κ μπορω να φτασω σχεδον μεχρι -3 μοιρες :D
turbanthropos
12-09-08, 17:09
3 μοίρες αρνητική στατική κάμπερ,είναι υπερβολή,ακομα και για χρήση πίστας...
Και ειδικά για το Miata.Να μιλούσαμε για κάποιο άλλο όχημα που κοντέυει ή και ξεπερνά τα 1.400kgr,ναι...
Αλλά το Miata είναι ελαφρύ και δεν χρειάζεται τέτοιες τιμές στατικής κάμπερ,αφού δύσκολα θα αλλιώσει την τιμή του...
Με ένα σέτ χειροποίητων παρεμβυσμάτων,από teflon και -2 μοίρες,θα έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα,αφού δεν θα επηρεάζεται η τιμή της κάμπερ,κατά το στρίψιμο όσο πριν :wink:
Για χρηση πιστας δεν ξερω αν ειναι υπερβολη οι -3 μοιρες για το miata.Yπαρχουν αρκετα miata κ στην Ελλαδα με περιπου τετοιες τιμες(παιζουν απο -2.3 με μεγιστο το -3) με παρα πολυ καλα αποτελεσματα σε χρονους κ στα μεγαρα κ στις σερρες κ στο καρτοδρομο.Ειτε ειναι ΝΑ ειτε ΝΒ ειτε ΝC.
Αν θα ειναι μονο για hardcore καταστασεις αξιζει να δοκιμασεις τετοιες τιμες γιατι για καθημερινη χρηση ειναι λιγο υπερβολικο.Σιγουρα παντως για να εκμεταλευτεις το τοσο καμπερ πληρως 8α χρειστεις πολυ κ καλο λαστιχο.Semislicks απο 205 κ πανω σε 15αρα.Για πες τι τιμες camber caster k toe εχεις τωρα.Εγω ειμαι με -1.5 camber +5 caster k -0,7 mm συνολικο toe(αποκλιση δλδ) μπροστα, κ -2 camber με +0,7 toe πισω κ ειμαι πολυ ευχαριστημενος.
Εxtreme τιμες ισως δοκιμασω κ γω καποια στιγμη να δω πως ειναι μιας κ μπορω να φτασω σχεδον μεχρι -3 μοιρες :D
Αυτές τις τιμές έχω τώρα στο περίπου, αν θυμάμαι καλά.
Ε/Π
camber -1,8 / -1,8
caster 4,3
toe -1 / 0
Η ευθυγράμμιση που θέλω να πετύχω μελλοντικά είναι:
camber -2,4+ / -2,4+
caster 4+
toe -1 / +0,8
Μέγιστα κάμπερ πάνε: -2 / -2,3 περίπου. Εσένα πως πάνε στο -3??? Εισαι σίγουρος οτι πάει τόσο? Τι έχεις κάνει στην ανάρτηση??? Θα το κάνω και εγώ!!! :lol: :lol:
-3 ειναι υπερβολικη στα παντα το τιμονι χανει σε αισθιση σευθεια τοσο που σε φοβιζει κινως ψαρευει!!!! και φυσικα φοβασε να αργυσεισ τα φρενα σου, το τιμονι ειοναι τοσο απολυτο που την ωρα που μεταφερετε το βαροσ μπροστα με την ανασα σου και μονο φτανει για τα φασ τετακε και καλο μαλιστα..... παιδια αυτοκινητα που και για δρομο εγω θα ελεγα καλακαλ να μην πλισιαζουυν τησ -2 εκτοσ αν βεβαια οδηγαν σαν κυριεσ στον δρομο τοτε δεν θα εχοθν προβλιμα. καλυτερα ψαξε την caster που αυτη θα σου φερει το αποτελεσμα που ζητασ χωρισ πολλεσ πολε απεμβασεισ και οχι η camber με αρκετοι caster μεσα στην στροφη το αυτοκινητο κραταει ποολυ καλυτερα και φτιαχνει τιμονι ξυραφι που με την ανασα σου και μονο θα στριβεισ.
εγω ειχα παει στον λαστιχα μου με ενα σκονακι που μου ειχε πει ο σταθης τιμες για camber caster κ.λ.π. και εφυγα με αλλο αμαξι στην κυριολεξεια και ξαναπηγα μεγαρα (ενω ειχα παει μια βδομαδα πριν) με τις καινουργιες τιμες και ειδα και εκει τεραστια διαφορα.
παλιες καλες εποχες με το mazdaki... :roll: :roll: :roll:
Στην τελευταια ευθειγραμμιση που ειχα κανει του ειχα πει να το ρυθμισει στο μεγιστο δυνατο καμπερ να δουμε ποσο ειναι κ μετα θα εβαζα τις τιμες που ηθελα.Κ μου ειχε πει οτι το μεγιστο που επιανε ειναι -2,8 μοιρες.Φοραω coilover K-sport ριθμιζομενα κ μου εχουν δωσει τη δυνατοτιτα να χαμιλωσω αρκετα αλλα να εχω κ αρκετη διαδρομη.Φαντασου οτι πισω κατω απο -2 δεν πεφτει.Επισης σημαντικο ρολο παιζουν κ οι ρεγουλατοροι στα ψαλιδια αν ειναι σε καλη κατασταση η οχι.Επισης για να πιασεις μεγαλιτερες τιμες camber 8α πρεπει να ριξεις κ αλλο το kaster αφου το ενα εξαρταται απο το αλλο.
Kayaba agx φορας ε?Με τι ελατηρια κ ποσο εχεις χαμιλωσει?
-3 ειναι υπερβολικη στα παντα το τιμονι χανει σε αισθιση σευθεια τοσο που σε φοβιζει κινως ψαρευει!!!! και φυσικα φοβασε να αργυσεισ τα φρενα σου, το τιμονι ειοναι τοσο απολυτο που την ωρα που μεταφερετε το βαροσ μπροστα με την ανασα σου και μονο φτανει για τα φασ τετακε και καλο μαλιστα..... παιδια αυτοκινητα που και για δρομο εγω θα ελεγα καλακαλ να μην πλισιαζουυν τησ -2 εκτοσ αν βεβαια οδηγαν σαν κυριεσ στον δρομο τοτε δεν θα εχοθν προβλιμα. καλυτερα ψαξε την caster που αυτη θα σου φερει το αποτελεσμα που ζητασ χωρισ πολλεσ πολε απεμβασεισ και οχι η camber με αρκετοι caster μεσα στην στροφη το αυτοκινητο κραταει ποολυ καλυτερα και φτιαχνει τιμονι ξυραφι που με την ανασα σου και μονο θα στριβεισ.
Συνονόματε το μόνο που θα φοβάμαι λίγο θα είναι τα φρένα, και η επιτάχυνση στην έξοδο. Κατά τα αλλά και στο -1,8 - -2 το τιμόνι μου είναι οκ. Μια άλλη φορά είχα δοκιμάσει απόκλιση μπροστά -2.... μιλάμε οτι την επόμενη μέρα πήγα και το έκανα πάλι -1... δεν πήγαινε με τίποτα ευθεία.
Τώρα για το caster, έχω την εντύπωση οτι είναι πιο πολύ για την αίσθηση του τιμονιού, για turn in, και επαναφορά. Δεν ξέρω αν λειτουργεί και για αύξηση της πρόσφυσης. Για να το λές θα το έχεις δοκιμάσει μάλλον, ε?
εγω ειχα παει στον λαστιχα μου με ενα σκονακι που μου ειχε πει ο σταθης τιμες για camber caster κ.λ.π. και εφυγα με αλλο αμαξι στην κυριολεξεια και ξαναπηγα μεγαρα (ενω ειχα παει μια βδομαδα πριν) με τις καινουργιες τιμες και ειδα και εκει τεραστια διαφορα.
παλιες καλες εποχες με το mazdaki... :roll: :roll: :roll:
Εννοήται.. με την ευθυγράμμιση βλέπεις τρελές διαφορές. Και εγώ όταν το πήρα, μου έβγαζε μούτρα... Αλλάζω λάστιχα κάνω ευθυγράμμιση... και μούτρα τέλος. Η ευθυγράμμιση που είχε πρίν ήταν οτι νά'ναι...
Στην τελευταια ευθειγραμμιση που ειχα κανει του ειχα πει να το ρυθμισει στο μεγιστο δυνατο καμπερ να δουμε ποσο ειναι κ μετα θα εβαζα τις τιμες που ηθελα.Κ μου ειχε πει οτι το μεγιστο που επιανε ειναι -2,8 μοιρες.Φοραω coilover K-sport ριθμιζομενα κ μου εχουν δωσει τη δυνατοτιτα να χαμιλωσω αρκετα αλλα να εχω κ αρκετη διαδρομη.Φαντασου οτι πισω κατω απο -2 δεν πεφτει.Επισης σημαντικο ρολο παιζουν κ οι ρεγουλατοροι στα ψαλιδια αν ειναι σε καλη κατασταση η οχι.Επισης για να πιασεις μεγαλιτερες τιμες camber 8α πρεπει να ριξεις κ αλλο το kaster αφου το ενα εξαρταται απο το αλλο.
Kayaba agx φορας ε?Με τι ελατηρια κ ποσο εχεις χαμιλωσει?
Μάλλον για πίσω θα σου είπε οτι πιάνεις -2,8 τότε. Αν πιάνεις και μπροστά (πολύ δύσκολο) είσαι πολύ τυχερός.
Ναι το caster αναγκαστηκά το ρίχνεις για πάρεις το μέγιστο camber.
Εγω φοράω τα AGX, με ελατήρια Vogtland, τα οποία είναι ολόιδια με τα Eibach σε πάχος και σπείρες, δεν ξέρω αν αλλάζει το μέταλλο μόνο. Μπροστά είμαι σαύρα (-3,5εκ.) και πίσω δεν χαμήλωσε ιδιαίτερα (-2 με -3 εκ.). Μάλλον έχω μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά Ε/Π, απο την διαφορά της Mazda Ε/Π.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.