PDA

Επιστροφή στο Forum : Σπασμένο διαφορικό - ΓΙΑΤΙ όμως;;;

ASCONAN
25-05-08, 16:17
Αγαπητοί φίλοι χαιρετώ!

Αφορμή για το θέμα αυτό είναι το πρόσφατο σπάσιμο του διαφορικού μου. Φοράω άξονα 2λιτρου Ascona/Manta με 3.66 βήμα (9/33) και 75% 4-serie μπλοκέ της ZF.

Το διαφορικό την άκουσε και το ανοίξαμε για να διαπιστώσουμε ότι από το καπάκι του γκρουπ έσπασαν 2 βίδες, οι οποίες αναμασήθηκαν από το κορωνοπήνιο με αποτέλεσμα να σπάσω πηνίο και ρουλεμάν πηνίου.

Μικρή η ζημιά αν αναλογιστούμε ότι είχα 2ο βήμα καβάτζα (9:33, το ίδιο) και χρειάστηκε μόνο να πληρώσω το κωνικό (conica ή όπως τα λένε τέσπα) ρουλεμάν του πηνίου και τις βίδες για το μπλοκέ γκρουπάκι που αλλάχτηκαν με καινούργιες (τα δισκάκια τσεκαρίστηκαν, μέσα είναι διαμάντι, σαν καινούργια μου είπε, παρά το γεγονός ότι του πίνω το αίμα 2 χρόνια τώρα). Επίσης, για όσο καιρό γίνεται η συντήρησή του, είχα και 2ο ολόκληρο άξονα ο οποίος μπήκε κουτί και κάνω τη δουλειά μου (ανοιχτό διαφορικό, μαμά).

Η ερώτησή μου τώρα είναι η εξής:

ΓΙΑΤΙ έγινε αυτό;

Το γκρουπάκι μου έχει δοθεί με προδιαγραφές από τον προμηθευτή ότι αντέχει 225 άλογα και 30 κιλά ροπής. Είμαι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΚΑΤΩ από αυτά τα επίπεδα. Είμαι στα 100 άλογα και πολύ λιγότερα κιλά ροπής (15 το πολύ πιστεύω).

Οι πιθανές αιτίες που έχουμε σκεφτεί είναι οι εξής:

α) επειδή ακριβώς δεν έχω ιπποδύναμη, συμπλεκτάρω συχνά (κακό συνήθειο) με αποτέλεσμα να μη δίνεται μία φυσικά και γραμμικά αυξανόμενη ροπή έως τα όρια του γκρουπ, αλλά ένα απότομο "μπαμ" κάθε φορά, το οποίο ίσως και να ξεπέρασε τα όρια αντοχών. Άλλο να γυρναει από το 0 έως το 100 σταθερά και φυσικά αυξανόμενο και άλλο από το 0 στο 50 απότομα και από εκεί με φυσική αύξηση (ελπίζω να είμαι αναλυτικός και να μη σας μπερδεύω όπως τα περιγράφω). Οπότε, η υποψία Νο 1 είναι οι "συμπλεξές" λόγω απότομης "σφαλιάρας" στο διαφορικό.

β) Αυτός που το έβαλε να έσφιξε τις βίδες τέζα, με αποτέλεσμα να την ακούσουν...

Εσείς τί λέτε;

Σίγουρα η διαδικασία με έβαλε σε παραπανίσια έξοδα (100 ευρώ ανεβοκατέβασμα άξονα + βαλβολίνες, καμμιά 180άρα μάλλον για την συντήρηση και ανακατασκευή του τραυματισμένου άξονα + βαλβολίνες + καμμιά 70άρα ακόμα για το 2ο ανεβοκατέβασμα; ... + το κωνικό ρουλεμάν; Υπολογίζω δηλαδή να μου βγει ένα σύνολο 350 ευρώ + το κωνικό... δε ξέρω πόσο να κάνει αυτό... )

δηλαδή, λέμε ένα 400άρι στο νερό... ωραία...

Θα ήθελα και τη δική σας άποψη για το τί μπορεί να φταίει...

Μαριος Παπαδοπουλος
25-05-08, 16:37
Με τις συμπλεκτιες δεν νομιζω να το εφαγες.
Μαλλον αστοχια υλικου πρεπει να ειναι.

nassos
26-05-08, 03:20
μετο να ειναι σφιχτα τεζα δεν κοβονται. θα κοβοντουσαν στο σφιχιμο απλα τεντονουνε μαλλον λυσαν και κοπικαν!!

ASCONAN
29-05-08, 03:50
Δε μπορεί απλά να λύσαν... ΔΕΝ λύσαν βασικά, απλά σπάσαν τα κεφαλάκια τους... ΓΙΑΤΙ όμως;

Δεν είναι ΜΙΑ βίδα να πεις ότι έγινε αυτό και οκ... είναι ΔΥΟ βίδες που το πάθαν...

άρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός... έγινε όχι με μία, έγινε με ΔΥΟ βίδες... κάτι το προκάλεσε στα σίγουρα λοιπόν. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά...

Βάζω το μυαλό μου σε σκέψεις γιατί έτσι και εγώ αλλά και οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο μπορούμε όλοι να το προσέχουμε στο μέλλον και να επωφεληθούμε από αυτό... Δηλαδή να μαθαίνουμε και από τις κακές εμπειρίες μας!

Δεν με ικανοποιεί πάντως η εύκολη λύση της απάντησης "Αστοχία υλικού". Αν ήταν αστοχία υλικού, οκ, θα έσπαγε ΜΙΑ βίδα... αλλά να σπάσουν 2; Ταυτόχρονα; Γιατί; Δεν μπορεί να είναι αστοχία υλικού που γίνεται την ίδια στιγμή, τί στο καλό, τόσο διαβολική σύμπτωση;

Χμμμ... κάτι άλλο είναι φίλε Νάσο... και αυτό αναρωτιέμαι τί μπορεί να είναι. Έχω σπάσει το μυαλό μου κ δε μπορώ να βρω τί φταίει...

οι "συμπλεξές" πάντως, έχεις δίκιο, δεν πρέπει να είναι... οι συμπλεξές θα ζορίζουν το ίδιο το κορωνοπήνιο. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να σπάσει αυτό από μόνο του, ΟΧΙ οι βίδες του μπλοκέ που το κρατούν κλειστό...

Θα "συνεδριάσω" με το μηχανικό μου και θα του πω τις σκέψεις μου να κάνουμε λίγο "brainstorming" μπας και κατεβάσουμε ιδέες και απαντήσεις του τί το προκάλεσε...

Μου είπε τέσπα ότι θα πάρει νέες βίδες και ότι έχει βγάλει από το τωρινό αυτές (κ του βγάλαν την παναγία)...

Αν κάποιος έχει καμμιά υποψία, ας την πει παρακαλώ... :)

Μαριος Παπαδοπουλος
29-05-08, 14:09
Υπαρχει και μια εκδοχη να μπηκε στραβα απο την αρχη...

Hλιαδης Απολλων
29-05-08, 19:42
συμφωνω το διαφορικο χρειαζεται και καποιες ρυθμισεις για να μπει

bimmer86
29-05-08, 19:51
Επειδη εχω ψαχτει τις τελευταιες μερες με το διαφορικο ( :twisted: )
εχω να πω οτι για να μπει σωστα εχει πολυ μεγαλη διαδικασια με διαφορων ειδων εργαλεια που αμφιβαλλω αν ξερει κανενας απο αυτους που βαζουν διαφορικα . Μιλαω ειλικρινα ...

GIZMO
29-05-08, 20:43
Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά...
πηρε και φωτια; :shock:
:lol: :lol: :lol:

εγω ειχα ενα παρομοιο συμβαν οπου ελυσαν οι βιδες στο χωνι του διαφορικου και εχασα ολα τα λαδια, με αποτελεσμα να αρπαξει το κωπονοπηνιο και να σφυραει... :cry: :cry: :cry:

turbanthropos
29-05-08, 22:40
Τουλάχιστον,σφύριζε κλέφτικα ή σφύριζε αδιάφορα? :P

Σαράφης Γιώργος
30-05-08, 09:47
:lol: :lol: :lol:

GIZMO
30-05-08, 10:42
Τουλάχιστον,σφύριζε κλέφτικα ή σφύριζε αδιάφορα? :Pουτε το ενα ουτε το αλλο.
ειχε τον δικο του σκοπο... γιατι παρολο που σφυριζε εριχνε και τις γυροβολιες του... :wink: :wink: :wink:

turbanthropos
30-05-08, 11:05
γιατι παρολο που σφυριζε εριχνε και τις γυροβολιες του... :wink: :wink: :wink:
Τελικά έζησε ή άρπαξε ανεπανόρθωτα?Για πόσα χλμ έμεινε χωρίς λάδι θυμάσαι?

GIZMO
30-05-08, 11:15
εζησε καμποσο καιρο μεχρι που...

...μου το εκλεψαν :shock:
ειχα ολο τον αξονα ακουμπισμενο μπροσυα απο το αυτοκινητο στο οικοπεδο-παρκιν που εχουμε στην δουλεια κι εκει ειναι που το δουλευω σιγα σιγα και παρολο που ειχαν φουντωσει και τα χορτα και δεν φαινοτανε το βρηκε καποιος παλιατζης. παρεπιπτωντως ανοιξανε και τι αμαξι και πηρανε το κασετοφωνο. ευτυχως μονο αυτα πηρανε.

turbanthropos
30-05-08, 11:46
:shock:
Έλεος ρε συ...

tsilibithras
30-05-08, 13:15
:shock: :shock: :shock:
Δεν παίζονται οι τύποι. Να τους κάψουμε 2 ζευγάρια Vredestein στη μάπα! :lol:

bimmer86
30-05-08, 13:47
παρεπιπτωντως ανοιξανε και τι αμαξι και πηρανε το κασετοφωνο

Και τωρα πως θα ακους τις κασετες με τον Πουλοπουλο ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

GIZMO
30-05-08, 14:43
μου εδωσε ενας φιλος ενα pioneer :wink: :wink:

αν και νομιζω οτι δεν θα το βαλω γιατι θα ακουω την μουσικη των διπλων καρμπυλατερ :wink: :wink:

Nss
31-05-08, 02:40

+1
εχω ακουσει για προβληματα μετα την τοποθετηση..

Μαριος Παπαδοπουλος
31-05-08, 13:10
Στο λεω αυτο γιατι το ειχα και εγω αυτο το προβλημα και
νομιζαμε οτι ειχε φαει τα δισκακια.

ASCONAN
31-05-08, 21:38
Και πάλι αποκλείω το ενδεχόμενο κακής τοποθέτησης... 2 χρόνια το φοράει το μπλοκέ και έχει φάει άπειρο λιώσιμο χωρίς πρόβλημα. Μόνο μετά από 2 χρόνια την έπαθε... και εκεί ψάχνουμε το γιατί τώρα...

Επίσης δε νομίζω. Ο εν λόγω μηχανικός είναι γνωστός από τους αγωνιζόμενους της Κρήτης ότι πιάνουν τρελλά τα χέρια του όσον αφορά ειδικά τα διαφορικά... Όλοι αυτόν εμπιστεύονται. Από μπλοκαδούρες έχει ασχοληθεί τρελλά...

Επίσης stay on topic please :P