PDA

Επιστροφή στο Forum : Αύξηση camber

turbanthropos
18-11-07, 16:32
Κατ'αρχήν,αν το δημοσιεύω σε λάθος εννότητα,ζητώ συγγνώμη και παρακαλώ να μεταφερθεί...

Πρόσφατα παρέλαβα το αμάξι μου με την καινούρια του ανάρτηση.
Μπροστά coil-over Bilstein με 40ρια φυσίγγια και ελατήρια 425lbs/in και δυνατότητα ρύθμισης καθ'ύψος και πίσω έκανα revalved τα Bilstein που είχα,φτιάχτηκαν καινούριοι πύργοι για να εδραθούν τα στενά ελατήρια 300lbs/in.

Τώρα και πριν τοποθετήσω θολόμπαρα εμπρός,θέλω να αυξήσω την camber μπροστά.
Ορίστε μια φωτό από το top-mount
http://img205.imageshack.us/img205/2948/030il8.th.jpg (http://img205.imageshack.us/my.php?image=030il8.jpg)

Όπως βλέπετε,από την μάνα του παρέχει την δυνατότητα ρύθμισης της camber από 0ο μέχρι -1,1ο(όσο το έχω τώρα).
Για να την αυξήσω περεταίρω,πρέπει να κινηθεί το γόνατο πιο μέσα.Αλλά τώρα δεν γίνεται,γιατί "βρίσκει" πάνω στο top mount από τν μέσα μεριά,όπως και οι βίδες δεν μπορούν να κινηθούν,γιατί "βρίσκουν" και αυτές όπως διακρίνεται στη φωτό που παρέθεσα.

Σκέφτομαι,να κόψω τα κομμάτια που εμποδίζουν,ώστε να μετατοπίσω πιο μέσα το γόνατο.
Κάπως έτσι
http://img233.imageshack.us/img233/8718/topmounts244hm0.th.jpg (http://img233.imageshack.us/my.php?image=topmounts244hm0.jpg)
Να κόψω δηλαδή τα κόκκινα σημεία.
Καμιά γνώμη?

GIZMO
18-11-07, 16:37
μηπως ομως κοβοντας εκει, κυριως στο σαπορτε για τις βιδες, αδυνατισει παρα πολυ και βγει απο πανω;;

turbanthropos
18-11-07, 17:21
μηπως ομως κοβοντας εκει, κυριως στο σαπορτε για τις βιδες, αδυνατισει παρα πολυ και βγει απο πανω;;
To σκέφτηκα αυτό,αλλά περιμετρικά έχει νεύρα και επιπροσθέτως,θα τοποθετηθεί κατόπιν θολόμπαρα που θα πιάνει και στον "καθρέφτη" για περεταίρω ενίσχυση της ακαμψίας.
Επίσης,μου είπε ένας μηχανικός,ότι με την κίνηση αυτή,εκτώς από την camber θα αυξηθεί (ελάχιστα) και η caster...λογικό ή άτοπο?

Σαράφης Γιώργος
18-11-07, 19:42
Αρχικά ο θόλος είναι οδηγού ή συνοδηγού ( για την ερώτηση σου αν θα πάρει και caster μαζί με camber ) ? Υπάρχει μία περίπτωση , αν συνεχίσεις όπως δείχνεις με το κόκκινο μαρκαδόρο , να έχεις μικρότερες camber kai caster απ΄ότι μαμά ...
Όσο για το κόψιμο των θόλων , όλα γίνοντε , αλλά με διαφορετική ενίσχυση ( όχι απλά μια μπάρα θόλων ) . Ένας γνώστης λαμαρινάς θα μπορέσει να στο κάνει .

turbanthropos
18-11-07, 20:32
Αρχικά ο θόλος είναι οδηγού ή συνοδηγού ( για την ερώτηση σου αν θα πάρει και caster μαζί με camber ) ? Υπάρχει μία περίπτωση , αν συνεχίσεις όπως δείχνεις με το κόκκινο μαρκαδόρο , να έχεις μικρότερες camber kai caster απ΄ότι μαμά ...
Όσο για το κόψιμο των θόλων , όλα γίνοντε , αλλά με διαφορετική ενίσχυση ( όχι απλά μια μπάρα θόλων ) . Ένας γνώστης λαμαρινάς θα μπορέσει να στο κάνει .
Στην φωτό είναι του συνοδηγού Γιώργο.
Ευτυχώς έχει από κάτω ενισχύσεις και όχι εκεί που θέλω να κόψω(ουφ...!) έτσι κι αλλιώς,μιλάμε για 1-2cm το πολύ,ίσα-ίσα να κινηθεί το γόνατο.
Αφού τέρμα αριστερά(στην φωτό) πέρνει τιμή 0 σε νορμάλ ύψος,τώρα που είναι πιο χαμηλό,θα πέρνει αρνητική τιμή.Άρα 1cm να κινηθεί πιο δεξιά,θα πάει από το -1,1 στο -1,5 περίπου...

nassos
18-11-07, 22:08
θα αλαξει αρκετα η καστερ και πιστεψεμε ειναι εξισου συμαντικη. εγω θα σου πρωτινω μια αλλη λυση που δεν θα χρειαζεται να πειραξεις θολους. θα βγαλεισ λοιπον τα μουαγιε και θα δωσεις διαδρομη (θα κανεις οβαλ την πανω τρυπα απο καθε μερια που ποιανει το φυσιγκι στο μουαγιε και παραλιλα θα προσθεσεις και μια ροδελα απο καθε τρυπα πανω στο φυσιγκι εκει που θα κανεις την διαδρομη). πας λοιοπον στον ευθιγραμισα και στο φτιαχνει ολο σωστα και με σινδιασμο το οτι μπωρει να διορθωσεισ και λιγο την καστερ απο πανω. τελος αφου στο ολοκλιρωση πονταρεις την ροδελα που σου ειπα να βαλεις (χοντρη για καλυτερη ποντα) ετσι ωστε να μην εχεις προβλημα να ακουμπισεις σε κανενα πεζοδρομια και ξερυθμιστει,ειναι δοκιμασμενη λυση και δεν κοβεις θολους.

giorgis_E21
19-11-07, 23:10
νομιζω οτι εισαι ψαγμενος νασσο...

nassos
20-11-07, 00:15
:D :D :D

Ts@n@k@s
20-11-07, 01:39
νομιζω οτι εισαι ψαγμενος νασσο...

νομίζω οτι συμφωνώ κ εγώ 8)

Σαράφης Γιώργος
20-11-07, 11:02
Όντως σωστός ο Νάσσος . Έχει κάποιες διαφορές βέβαια να δίνεις camber και caster από χαμηλά , αντί από το top mount ...

nassos
20-11-07, 12:23
συγουρα ειναι ποιο ευκολο απο πανω και ποιο ευχρηστο!!

turbanthropos
20-11-07, 15:03
Νάσσο,σέυχαριστώ για το tip :wink:
Το έψαξα,αλλά πρέπει να λύσω ξανά γόνατο και υπάρχει μια δυσκολία με τα σωληνάκια των φρένων...
Το πρωί,έκοψα δοκιμαστικά τα σημεία σε ένα από τα άλλα 244 που έχω,και δεν κόβεται νεύρο-ευτυχώς-
Το καλό θα είναι,ότι-όπως και τώρα- θα μπορώ να ρυθμίζω την camber γρήγορα από πάνω.
Θα επανέλθω με περισσότερες φωτό,μετά το πέρας των απαιτούμενων εργασιών :wink:

Takis
20-11-07, 17:38
Το καλύτερο είναι να γίνεται η ρύθμιση από κάτω. Σαν παράδειγμα ο Τουντας έχει ρυθμιζόμενα ψαλίδια και το φαρδαίνει από κάτω όσο χρειαστεί για να είναι στα μέτρα του. Το top mount είναι πιο πολύ για να διορθώνει τα στραβά των αμαξωμάτων παρά για ρύθμιση καμπερ.Ο Στάθης και εγώ έχουμε βάλει κάποιους ανταπτορες κάτω από τα γόνατα τα οποία πέταξε το γόνατο έξω 2,5 πόντους. Τώρα η μούρη είναι 5 πόντους πιο φαρδιά από τον κωλο. Αυτό βοηθά στο να έχεις πιο σταθερά μούτρα και πιο ευαίσθητα στο στρίψιμο. Από καρμπερ είμαι στις -3,5 με τα top mount στο μηδέν.

Σαράφης Γιώργος
20-11-07, 18:15
Εγώ το εννοούσα ανάποδα . Τα δικά μου τα "μούτρα" χαλάνε όταν αυξάνει το μετατρόχιο μπροστά . Και επειδή είμαι σίγουρος ότι ο Τάκης ( και ο Στάθης ) δεν κάνει λάθος στην δική του αίσθηση , πάει να πει ότι κάθε αυτοκίνητο αντιδρά διαφορετικά , οπότε δυστυχώς αν δεν το δοκιμάσεις , δεν θα μάθεις . :wink:

nassos
20-11-07, 21:44
εγω με το θεμα drift δεν εχω ασχολιθει ιδιετερα , παντα μου αρεσαν τα ραλλυ και οι αναβασεις ,λογο οτι και ο πατερας μου ηταν παλια αγωνιζομενος αρκετα χρονια, εχω δει αρκετα πραγματα,οσα αγωνιστικα εχω δει κανενα δεν ρυθμιζει απο πανω. τα καλα εχουν ρυθμιζομενα ψαλιδια με μπιλιες και οχι μπαλακια, και οσα δεν ειχα ψαλιδια ρυθμιζομενα(πχ χωματινα για λογους αντοχης) ειχαν αυτο προανεφαρα, το πανω για μενα δεν ειναι σωστο, διοτι αλαζεις την γωνια που εχει ορισει ο κατασκευαστεις ωστε να δουλευει το αμορτισερ σωστα. οσο για το μπροστα μετατροχιο επειδει ειμαι πολυ φαρδης πισω λογο αλλου αξονα που φοραω (λιγο παραπανω απο μια in + οτι φωραω 8Χ13 πισω ενω μπροστα 7Χ13) θα δοκιμασω να το φαρδινο μπροστα και να βαλω στενες ζαντες πισω να δω την διαφορα .

turbanthropos
20-11-07, 22:51
...οσα αγωνιστικα εχω δει κανενα δεν ρυθμιζει απο πανω. τα καλα εχουν ρυθμιζομενα ψαλιδια με μπιλιες και οχι μπαλακια, και οσα δεν ειχα ψαλιδια ρυθμιζομενα(πχ χωματινα για λογους αντοχης) ειχαν αυτο προανεφαρα...
Nάσσο,εγώ απ'όσα Evo έχω δει[(ασφάλτινα)γιατί και εγώ έχω "δεσμούς" με αυτά :D ] έχουν ρυθμιζόμενα top-mounts,και camber-caster ρυθμίζεται από επάνω.Και ειδικά στα ράλλυ,όπου η ρύθμιση πρέπει να γίνει στο λεπτό.
Όπως D2,Cusco,Tein κτλ,δίδουν επιλογή μαζί με τα γόνατα και ρυθμιζόμενα top-mounts.
Αλλά,για να μην το γενικεύω,σε καθημερινό αυτοκίνητο,είναι λίγο ακραία η τοποθέτηση άλλων ψαλιδιών(πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν έτοιμα και πρέπει να φτιαχτούν καινούρια) όπως και προσωπικά επέλεξα τελικά να την ρυθμίσω από πάνω,γιατί είδη υπάρχει αυτή η δυνατότητα-οι αμερικάνοι το κάνουν κατά κόρων.
Πάντως αυτό με το παξιμάδι,όταν το είπα στον πατέρα μου,λέει ότι το κάναν στα MkI & αργότερα ΜkII στα ασφάλτινα :wink:

nassos
21-11-07, 04:27
παξιμαδι?? δεν σε καταλαβα.εγω δεν ετυχε ναδω evo me ρυθμιση πανω, μαλιστα εχει κολιτος μου και το νικιαζει( το παλιο 7αρι του ψυλου )αλλα και το 8 του ψυλου ουτε αυτο εχει. ενα 206 που τρεχει Α5 ενας φιλος ουτε αυτο εχε.ενοοοιτε οτι ψαλιδια για για αυτοκινητο καθημερινοτητας δεν αξιζει να το κανεις πρεπει να εισαι λιγο ανομαλος η λεφτας!!!οσο οτι εσυ το ρυθμισες απο πανω καλα εκανες, αφου σε βολευε και το ειχε ηδη, κουβεντα κανουμε!!!

nassos
21-11-07, 16:40
sorry κουβεντα να κουμε ηθελα να πω μην παρεξιγιθουμε κιολλας!!!

turbanthropos
21-11-07, 19:52
Eννοείται Νάσσο!Αλίμονο αν παρεξηγούμεθα για τέτοια θέματα!Και μ'αρέσεις,γιατί είσαι "ραλλάκιας" και εσύ :wink:
Για τις ροδέλες που είπες,αντί για 3-4 χοντρές,βάζαν και παξιμάδια ήθελα να πω,αλλά πάνω στη βιασύνη τα έκανα σαλάτα:oops:
Σήμερα προέκυψε και άλλο θέμα...
Λόγο του χαμηλώματος πίσω,η panhard "έσπρωξε" τον άξονα προς τη μεριά του συνοδηγού κατά 1cm,και αύριο πρωί θα πάω μια από αυτές που έχω καβάτζα,σε μηχανουργίο,ώστε να μετατραπεί σε ρυθμιζόμενη(σαν τις θολόμπαρες).
Φωτογραφικό υλικό αναμένεται!

Σαράφης Γιώργος
21-11-07, 21:32
Σωστός ... !!!! :wink:

nassos
21-11-07, 22:30
Eννοείται Νάσσο!Αλίμονο αν παρεξηγούμεθα για τέτοια θέματα!Και μ'αρέσεις,γιατί είσαι "ραλλάκιας" και εσύ :wink:
Για τις ροδέλες που είπες,αντί για 3-4 χοντρές,βάζαν και παξιμάδια ήθελα να πω,αλλά πάνω στη βιασύνη τα έκανα σαλάτα:oops:
Σήμερα προέκυψε και άλλο θέμα...
Λόγο του χαμηλώματος πίσω,η panhard "έσπρωξε" τον άξονα προς τη μεριά του συνοδηγού κατά 1cm,και αύριο πρωί θα πάω μια από αυτές που έχω καβάτζα,σε μηχανουργίο,ώστε να μετατραπεί σε ρυθμιζόμενη(σαν τις θολόμπαρες).
Φωτογραφικό υλικό αναμένεται!διστιχως ο πατερασ μου δεν γουσαρει να ασχολιθω και δεν θελω να του παω κοντρα! αυτο ειναι ονειρο ζωης!! αγαπημενη μου διαδρομη αγιος μερκουριος οι ψαχμενοι εδω στην αθηνα την ξερουν απο θεσαλονικη λιγο δυσκολο. σοσ για τα δικα σου αφου εχεις καβατζα ενταξει !!! θα την βρεις την ακρη!!!

nassos
21-11-07, 22:32
δεν παμε καλα οσο για τα..... ηθελα να γραψω

Σαράφης Γιώργος
22-11-07, 10:14
Δεν πειράζει ρε φίλε , όλοι για να φωνάζουμε SOS είμαστε !!!!!!!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nassos
22-11-07, 19:31
Δεν πειράζει ρε φίλε , όλοι για να φωνάζουμε SOS είμαστε !!!!!!!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:ναι οτνως αλλα εγω τοτε αντι να λεω sos θα λεω οσο!!!!!!

Σαράφης Γιώργος
22-11-07, 22:04
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

MANOYSOYDAKIS TIRES
03-04-08, 20:14
Εγώ το εννοούσα ανάποδα . Τα δικά μου τα "μούτρα" χαλάνε όταν αυξάνει το μετατρόχιο μπροστά . Και επειδή είμαι σίγουρος ότι ο Τάκης ( και ο Στάθης ) δεν κάνει λάθος στην δική του αίσθηση , πάει να πει ότι κάθε αυτοκίνητο αντιδρά διαφορετικά , οπότε δυστυχώς αν δεν το δοκιμάσεις , δεν θα μάθεις . :wink:
Ρε αγορινα μηλας για το Ε46 η` για το Ε30 ?

Σαράφης Γιώργος
03-04-08, 22:25
Για το Ε46 .

Takis
04-04-08, 10:09
Για το Ε30 τι λες? τι σου κανει?

Σαράφης Γιώργος
04-04-08, 10:15
Προς το παρόν , το μόνο που ξέρω για το Ε30 είναι ότι το κάθισμα είναι αρκετά βολικό ... !!!!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ξαναρώταμε στο τέλος της σαιζόν !!!

Takis
04-04-08, 10:16
εχασες κιλα? :wink:
:lol: :lol: :lol:

Σαράφης Γιώργος
04-04-08, 10:17
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ναι , ναι !!! Κι' εσύ , εεε ?!?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Takis
04-04-08, 10:24
ενα σου λεωωω,
αασε!!!!!!! :wink:

franky dimitroulias
08-01-10, 23:47
κατ αρχας συμφωνω με το Νασο οτι αλλαζει και η καστερ και με την συμβουλη του νοουμενου οτι το η αναρτιση ειναι μακφερσον διαιρουμενη εαν ομωσ ειναι γονατο μονοκομματο η αλλη λυση ειναι να βαλεις ετοιμο μαουντερ

gtsounakis
09-01-10, 00:13
εχω βαλει αποστατες 1,5 ποντο σε καθε τροχο μονο μπροστα. νομιζω οτι διωχνει πιο ευκολα και εχω περισσοτερη ακριβεια μπροστα η ειναι ιδεα μου?

turbanthropos
09-01-10, 00:28
εχω βαλει αποστατες 1,5 ποντο σε καθε τροχο μονο μπροστα. νομιζω οτι διωχνει πιο ευκολα και εχω περισσοτερη ακριβεια μπροστα η ειναι ιδεα μου?
Τι σχέση έχουν οι αποστάτες με την γωνία camber και την αύξησή της;:shock:

sierracossie
09-01-10, 15:58
καμμια απλα μεγαλωσε μετατροχιο!!!ισως βοηθησε λιγο!!

gtsounakis
12-01-10, 02:01
ναι δεν ειπα οτι αυξησα καμια γωνια και γι αυτο ισως να ηταν λιγο ακυρο.. αλλα ρωτησα γιατι ειναι ενα θεμα που εχει σχεση. φαντασου τους τροχους στριμενους με μεγαλυτερο μετατροχιο. λογω καστερ διωχνει περισσοτερο. ετσι δεν ειναι?

franky dimitroulias
12-01-10, 20:59
σιγουρα βοηθαει αλλαζοντας μετατροχιο..ομως βαζωντας προσθηκες εφερες τους τροχους σου 1,5 ποντο πιο εξω απο το κεντρο τους...αυτο σημενει οτι την ωρα που στριβεις δεξια για παραδειγμα ο δεξιος τροχος ερχεται πισω και ο αριστερος παει μπροστα..ισως να χρειαστει να παιξεις και με το οφσετ σου

gtsounakis
20-01-10, 00:43
το οτι ο ενας παει πιο μπροστα και ο αλλος πιο πισω απο οτι πριν δεν ειναι επιθυμητο? αυτος που παει πισω ανασηκωνει την εσωτερικη πλευρα αρα διωχνει πιο ευκολα τον κωλο (βλεπε καρτ).

franky dimitroulias
20-01-10, 23:47
αναλογα το τι θελεις να κανεις με το αυτοκινητο...εαν μιλαμε για drift και η πιστα ειναι γρηγορη ναι ειναι επιθυμιτο..εαν μιλαμε για σφιχτα κομματια οχι.Ο αλλος λογος που το ειπα αυτο ειναι οτι μπορει να εχεις προβλημα οπως να βρισκουν οι τροχοι μεσα στα φτερα,εμπρος και πισω μερος και το ο τελευταιος οτι δεν αλλαζεις ουτε καμπερ ουτε καστερ απλα αλλαζεις μετατροχιο...τωρα οσο για τα καρτ..δεν ειναι μετρο συγκρισης..αλλο συστημα διευθηνσης!!!!!!!

φιλικα...

gtsounakis
02-02-10, 12:26
turbanthropos sorry για το off topic.